Hållbarhet
Hållbarhetspolicy
Alpcot är av uppfattningen att ett ansvarsfullt agerande är både viktigt och nödvändigt för att främja den hållbara utvecklingen inom finansbranschen. Läs gärna vår hållbarhetspolicy, där vi beskriver verksamhetens övergripande ställningstaganden och värderingar i hållbarhetsrelaterade frågor.
Alpcots hållbarhetsarbete
Så jobbar Alpcot
Hållbarhet är en naturlig del av Alpcots ansvarstagande som finansiell aktör. Vi verkar i en bransch som spelar en viktig roll i samhällsutvecklingen, och vi är medvetna om att våra beslut och vårt agerande kan påverka både människor och omvärld. Därför strävar vi efter att bedriva vår verksamhet på ett sätt som främjar långsiktighet, transparens och ansvarstagande.
Vi tror att företag som tar hänsyn till hållbarhet bygger ett starkare förtroende – både internt och externt – och skapar bättre förutsättningar för stabil utveckling över tid. På Alpcot innebär det att vi arbetar kontinuerligt med att säkerställa att vår verksamhet bedrivs enligt god affärssed, med hög etisk standard och i linje med gällande regelverk.
Vårt hållbarhetsarbete omfattar bland annat efterlevnad av relevanta lagar och förordningar, såsom EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar (SFDR). Vi uppdaterar våra interna rutiner och regler löpande och ser till att vår organisation har kunskap och förutsättningar att agera i enlighet med de krav som ställs på oss.
Vi arbetar också internt med frågor som rör arbetsmiljö, mångfald och inkludering. Vi vill skapa en hållbar arbetsplats där medarbetare trivs, utvecklas och känner delaktighet. Vi ser det som en viktig del av vårt ansvar att bidra till ett öppet och respektfullt klimat där hållbarhetsfrågor får ta plats i vardagen.
Rådgivning och portföljförvaltning
Alpcot strävar efter att bedriva sin rådgivning och portföljförvaltning på ett ansvarsfullt sätt, där hållbarhetsaspekter ska beaktas i den mån det är relevant och möjligt. Målet är att vi ska erbjuda våra kunder finansiella tjänster som bygger på en genomtänkt helhetsbedömning, där både finansiella och icke-finansiella faktorer vägs in.
Inom vår diskretionära portföljförvaltning analyseras investeringar utifrån ett brett riskperspektiv, där hållbarhetsrisker kan vara en del av bedömningen. Med hållbarhetsrisker avses händelser eller omständigheter kopplade till miljö, sociala faktorer eller bolagsstyrning som potentiellt kan påverka investeringens värde över tid. Alpcot tillämpar ett etiskt urval inom portföljförvaltningen, vilket kan innebära att vissa branscher eller industrier exkluderas från det tillgängliga investeringsutbudet. Några exempel på sådana branscher och industrier är:
- Vapen och försvar
- Tobak och alkohol
- Spel och betting
- Fossila bränslen
Utöver detta beaktas hållbarhetsrelaterade faktorer endast i begränsad omfattning inom portföljförvaltningen. Hållbarhet är en aspekt som kan vägas in i investeringsbesluten, men utgör inte ett övergripande fokus i vår förvaltningsmodell och är inte en styrande del av investeringsbesluten.
Inom ramen för rådgivningstjänsterna kartlägger Alpcot kundens individuella hållbarhetspreferenser som en del av rådgivningsprocessen. Det innebär att vi frågar om och dokumenterar i vilken grad hållbarhetsaspekter är viktiga för kunden vid val av investeringar.
Placeringsrekommendationer anpassas, i den mån det är möjligt, utifrån kundens eventuella preferenser under förutsättning att produkterna samtidigt bedöms vara lämpliga med hänsyn till kundens övergripande ekonomiska förutsättningar, önskemål och riskprofil. Syftet är att ge relevanta och balanserade rekommendationer som speglar både ekonomiska och hållbarhetsrelaterade önskemål. Hållbarhetsaspekter beaktas dock i begränsad utsträckning och är inte en huvudsaklig utgångspunkt i vår rådgivning.
Alpcot inkluderar inte systematiska analyser av investeringars påverkan på miljö eller samhälle i form av exempelvis utsläpp, resursanvändning eller sociala indikatorer. Därför är det viktigt att understryka att Alpcot för närvarande inte beaktar negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer i sin rådgivning eller portföljförvaltning enligt definitionen i tillämpliga EU-förordningar. Nedan följer mer detaljerad information om detta.
Upplysningar enligt artikel 4 i förordning (EU) 2019/2088 om hållbarhetsrelaterade upplysningar (SFDR)
Alpcot har valt att för närvarande inte fullt ut beakta huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer (eng: Principle Adversed Impact, ”PAI”) i bolagets investeringsbeslutsprocess eller vid tillhandahållandet av rådgivningstjänster. Detta beslut grundas på följande skäl:
Begränsad tillgång till fullständiga och jämförbara data
För att fullt ut beakta huvudsakliga negativa konsekvenser på ett effektivt sätt krävs tillförlitliga och standardiserade data från emittenter och andra informationskällor. I dagsläget gör Alpcot bedömningen att det finns betydande utmaningar i tillgången till sådan information, vilket gör det svårt att genomföra en konsekvent och meningsfull analys.
Regulatoriska och metodologiska utmaningar
De regulatoriska kraven och metodramarna för att beakta huvudsakliga negativa konsekvenser utvecklas fortfarande, och enligt Alpcots bedömning saknas det en tillräckligt tydlig branschstandard för hur indikatorerna ska mätas, rapporteras och tolkas. Alpcot anser därför att det för närvarande inte är lämpligt för oss att beakta PAI på ett systematiskt vis, eftersom det inte kan göras på ett tillräckligt säkert sätt med de förutsättningar som råder.
Risk för grönmålning och förenklad hållbarhetsbedömning
Utifrån rådande omständigheter bedömer Alpcot att standardiserade PAI-indikatorer inte alltid ger en rättvisande bild av investeringars hållbarhetspåverkan. För att undvika risken för grönmålning och/eller skapa av missvisande hållbarhetsinformation gör vi bedömningen att det i dagsläget inte är ändamålsenligt för oss att fullt ut integrera, och därigenom beakta, PAI-indikatorer.
Pågående utvärdering av framtida implementering
Sedan regelverket trädde ikraft har Alpcot följt den regulatoriska utvecklingen och marknadsstandarden avseende PAI. Vi fortsätter alltjämt att övervaka utvecklingen inom området och kan komma att omvärdera vårt förhållningssätt i framtiden. Alpcot har som målsättning att börja beakta huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer under 2026.
I enlighet med artikel 4 i SFDR informerar Alpcot således om att vi för närvarande inte beaktar investeringsbesluts eller rådgivningstjänsters huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer.